Artikel 1, § 2 van het ministerieel besluit van 14 september 2020 betreffende de privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, festieve, folkloristische, sportieve en recreatieve aard, bepaalt dat de houder van het toegangsbewijs het recht op terugbetaling heeft, wanneer hij het bewijs levert dat hij verhinderd is om de activiteit bij te wonen op de nieuwe datum.
De consument kan niet louter stellen dat de nieuwe datum hem niet past; dat hij niet vrij is op de nieuw voorgestelde datum. Het bewijs mag met alle middelen worden geleverd. Er zijn geen specifieke vormvereisten. Bijgevolg kan van de tickethouder geen specifiek document worden gevraagd. Niettemin moet het document dat de tickethouder desgevallend verstrekt wel degelijk een element van bewijs vormen.
De bewijsmiddelen kunnen niet worden beperkt door de organisator. Enkel bewijs waarmee de consument aantoont dat hij om redenen buiten zijn wil om niet aanwezig kan zijn op de datum waarop de nieuwe activiteit met dezelfde essentiële kenmerken zal doorgaan, moeten door de organisator worden aanvaard: vanwege beroepsredenen of omwille van andere omstandigheden die reeds waren vastgelegd voordat de organisator de datum van het vervangende evenement had meegedeeld, die maken dat de consument niet aanwezig kan zijn op het moment dat de vervangende activiteit doorgaat en hij daarvan het bewijs kan leveren (bv. attest van de werkgever, attest van de onderwijsinstelling, doktersattest, reservatiegegevens van een reeds geplande reis, enzovoort), dan moet de organisator dat bewijs aanvaarden.
‘Het bewijs verhinderd te zijn’ slaat in feite op reeds eerder vastgelegde afspraken/verplichtingen van de consumenten die niet zonder meer kunnen worden verplaatst o.w.v. factoren waarop hij zelf weinig tot geen impact heeft – bv. de werkgever/de onderwijsinstelling/een reeds geboekte reis/een huwelijk/.. . Het ligt dan ook in lijn met deze interpretatie om te stellen dat, mits er voldoende opties worden geboden voor de consument – vaccinatiebewijs/bewijs van immuniteit/negatieve PCR-test – dit allicht niet in aanmerking zal komen als ‘bewijs verhinderd te zijn’ in de zin van het artikel 1, § 2 MB Evenementen.
Vermits het Covid Safe Ticket, dat is gebaseerd op het EU-COVID-certificaat, enkel wordt afgeleverd indien de aanvrager daarvan kan aantonen dat hij ofwel is gevaccineerd, ofwel recent werd getest (in geval van een PCR-test dag van de test + 2 dagen of, in geval van een antigeentest dag van de test + 1 dag), ofwel zich bevindt binnen de termijn van zes maanden een covid-19-infectie, lijkt het dat er voldoende opties zijn die maken dat tickethouders toch het evenement kunnen bijwonen, ook al waren zijn op het moment van de aankoop van het ticket niet op de hoogte van de vereiste om te beschikken over een Covid Safe Ticket. Er zijn immers voldoende opties die ertoe kunnen leiden dat tickethouders een Covid Safe Ticket kunnen bekomen en aldus invulling kunnen geven aan de bijkomende toegangsvoorwaarde tot het evenement.
Het voorgaande is een interpretatie die geldt onder voorbehoud van het soevereine oordeel van de hoven en rechtbanken.
Voor verdere vragen kan u iedere werkdag tussen 9u en 17u terecht op ons contactcenter op het nummer 0800/120.33.
Met vriendelijke groeten,
Contact Center
Directie Communicatie
 +32 (0)800 120 33 Vooruitgangstraat 50 – 1210 Brussel |